2012. december 6., csütörtök

Ki vagyok én?

Tudatában vagy a saját létezésednek és te teremted a saját gondolataidat. Képes vagy megítélni és eldönteni, hogy mi jó v. rossz, mi igaz v. hamis, mi a valóság v. illúzió. Tudsz emlékezni és ennek segítségével kapcsolatot teremtesz másokkal. Kívánságaid vannak, amik lehetnek korlátoltak, anyagiasak v. önzetlenek és szellemiek. Ezek a kívánságok motiválják az összes többi cselekedeteidet.

Te egy szellemi fény vagy. A homlokod közepén helyezkedsz el a szemeid mögött. Az agy olyan, mint a számítógép és te, a lélek vagy a programozó. A lélek nem tudja önmagát kifejezni test nélkül. Oly sok időt és energiát áldozunk a test fenntartására, de szinte semmit a lélek ápolására. A lelket nem lehet sem teremteni, sem megsemmisíteni. A test meghal, amikor a lélek azt elhagyja, de maga a lélek halhatatlan. A lélek nemtelen, nem hím-, vagy nőnemű. A lélek eredeti tulajdonságai: béke, szeretet, boldogság, tisztaság és bölcsesség. A meditáció célja, hogy átéljük ezeket az eredeti tulajdonságokat. Hogy elérjük ezt a célt, fontos megértenünk, hogy mindannyian elkövettük azt a hibát, hogy a testünkkel azonosítottuk önmagunkat.  

1. Azt hisszük, hogy minden átélés az érzékszerveinken (érintés, hallás, látás, ízlelés és szaglás) keresztül ér el bennünket. Ez oda vezet, hogy a békénk, a boldogságunk a külső materiális dolgoktól válik függővé. Az étel, a zene, a kábítószer, az alkohol, a gépkocsi ideiglenes boldogságot ad, de ebben a fizikai világban minden változó. Amikor ezek a dolgok megszűnnek, boldogtalanok, idegesek leszünk. Azokból egyre többet akarunk, és teljesen függővé válunk az ilyen külső ingerektől. A kedélyállapotunk attól függ, hogy ezek által mennyire vagyunk kielégítve. Mindez gyengévé, boldogtalanná tesz bennünket és a hangulatunk az egyik pillanatról a másikra változik.

2. Amikor azt hiszem, hogy én a test vagyok, annak nevet adok és felcímkézem. Minden címke egy új azonosságot jelent – magyar, ateista, telefonközpontos, fehér ember, nő, mind ezek címkék. De mi a címkéje az igazi énemnek? Mikor vagyok az egyik és nem a másik? Minden címke egy egyedi értékrendet vonz maga után, amiből az következik, hogy egy meghatározott módon gondolkodunk és cselekszünk. Ha túl sok címkével látnak el bennünket, esetleg olyannal, amit nem szeretünk, akkor reagálunk. Idegesek v. éppen erőszakosak leszünk.

3. Kategorizálni kezdünk másokat. Bizonyos helyre (pozíciókba) soroljuk őket, és ez konfliktushoz vezet. Keresztény vagyok – te pedig muzulmán, fekete vagyok – te pedig fehér, horvát vagyok – te pedig szerb, nő vagyok és te férfi. Az igazi énünk felfedezése (én egy lélek vagyok) a kulcs, ahhoz, hogy megtapasztaljuk az igazi természetünket (béke és boldogság). Ezt hívjuk lelki tudatosságnak. Hogyan tudom ezt a gyakorlatban alkalmazni?

Látod, hogy te, a lélek különböző szerepeket játszol, de megérted, hogy te nem a szerep vagy. Nem azonosítod magad többé ezekkel a címkékkel. Többé nincs szükség arra, hogy fenntartsd, védd ezeket a szerepeket, nem érzed magad többé fenyegetve. A meditáció által képes vagy megtapasztalni és fejleszteni ezt a lélektudatosságot.

Amikor helyesen megérted, hogy milyen viszony uralkodik a test és a lélek között, képes vagy a testedről a legjobb módon gondoskodni, hisz a test nem tud gondoskodni rólad!

”Készíts egy agyagedényt – a benne lévő tér teszi azt használhatóvá” (Lao Tsu)

(A témával kapcsolatos további információt kaphatsz ingyenes Rádzsa Jóga kurzusainkon, http://bkwsu.org/hungary/events.) 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése