2012. december 21., péntek

A karma törvénye

A karma törvénye, az univerzum alaptörvénye, ami kimondja, hogy bármit gondolok, mondok, vagy teszek, vissza fog kerülni hozzám, akár pozitív, akár negatív formában. A karma törvénye négy dolgot foglal magába.
-          a szabadságot
-          a választási jogot
-          a felelősséget
-          és a következményt.
Érthető és hiszünk is abban, hogy a minden ember szabadsággal rendelkezik. Ennek a belső szabadságnak az alapján élünk egy választási lehetősséggel vagy nem. A választásunk alapján leszünk felelősek azért, amit választottunk. A szabadság és a felelősség valójában egyetlen érem két oldala. Felelősség nélkül nem lehetünk szabadok. Egy felelősséget nem vállaló ember soha nem szabad, mivel mindig valamilyen kötés befolyása alatt áll. A felelősség következménye az eredmény. Nem mondhatjuk azt, hogy a bánatunkat más okozta. Lehet, hogy a körülöttünk lévő emberek negatívak, de mindenkinek megvan a szabadsága abban, hogy hogyan válaszoljon a helyzetekre. Tudunk-e békések maradni, megőrizve a méltóságunkat? Ez természetesen nem azt jelenti, hogy passzívan állunk a dolgokhoz, és hagyjuk, hogy bárki azt tegye velünk, amit akar. Amikor békés maradok, valójában élek azzal a lehetősséggel, hogy megőrizzem a méltóságomat, és nem süllyedek a másik negatív szintjére. Mert amikor a negatív személy szintjére süllyedek, az eredmény erőszak.

Az emberi világban minden körülmények között uralkodik a karma törvénye. A bibliában sok szó esik a vetésről és aratásról. Pl. a galatáknak írt levélben – „Ne tévelyegjetek, Isten nem csúfoltatik meg; mert a mit vet az ember, azt aratándja is”. (Gal.6,7) Newton törvénye a hatás-ellenhatásról azt mondja: Minden akciót azonos értékű ellenreakció követ. Két test kölcsönhatása során mindkét testre azonos nagyságú, egymással ellentétes irányú erő hat.

Három típusú cselekedetet lehet megkülönböztetni:
1)A pozitív cselekedetek alapja a lelki tudatosság és sikerrel jár.

2)A negatív cselekedetek a testi tudatosságból születnek. Ha adok, elvárom, hogy viszonozzák. Ha a kívánságaim nem teljesülnek, mérges és elégedetlen leszek. A negatív cselekedetek fokozzák adósságunkat a karmikus számlánkon.

3)A semleges cselekedetek rutin munkák, mint pl. mosni, takarítani, gépkocsit vezetni, stb.... De ezek a cselekedetek is negatívvá válhatnak, ha pl. mérgesen vezetünk, nem figyelünk és összeütközünk valakivel.

A karma törvénye, az igazság csendes láthatatlan szála, ami az összes emberi életet átszövi. Ennek a csendes, szellemi, isteni igazságnak a célja, hogy megőrizze az egyensúlyt. Az egyensúly megőrzésének az alapja a tisztelet, hogy tiszteljük a léthez való jogot. Amikor ez elvész, akkor jön az egyensúlytalanság, ami egy természetellenes állapot. A karma törvénye mindig azon dolgozik, hogy visszaállítsa az egyensúlyt. Pl. ha valakire nagyon haragszom, és megbántom, egyensúlytalanságot teremtek, és amíg ez nem rendeződik megbocsátás, vagy bocsánatkérés által, vagy amíg nem teszek erőfeszítést a béke helyreállítására, az egyensúlytalanság megmarad. Az egyensúlynak újra helyre kell állnia, akár önként akarom vagy az élet kényszerítésére.

Most mindenkinek van olyan karmikus számlája, amit rendeznie kell másokkal. A rendezés leggyorsabb módszere a meditáció, a kapcsolat a Legfelsőbb Lélekkel, Istennel.
Legyenek jókívánságaink mások iránt, velük kapcsolatban legyenek pozitív gondolataink. Ha a cselekedeteink boldogságot és lelki jólétet adnak másoknak, akkor a holnapunk fényes lesz. 

(A témával kapcsolatos további információt kaphatsz ingyenes Rádzsa Jóga kurzusainkon, http://bkwsu.org/hungary/events) 

1 megjegyzés:

  1. Az élet-iskolájaban az egyik legfontosabb lecke amit érdemes megtanulni, megérteni a karma-törvénye.

    VálaszTörlés