2014. február 7., péntek

Jin és jang

Jin és jang. 2 ellentétes pólus, erő, ami mozgásba tartja a világegyetemet. Hideg-meleg, fehér-fekete, éjszaka-nappal, ég-föld, plusz-mínusz, mikrokozmosz-makrokozmosz, stb. A jin és jang a világegyetem miniatűrben. Ég és föld. Nirvána (lélekvilág) és a fizikai, materiális világegyetem. A nirvána – lélekvilág – a létezés olyan formája, ahol örök nyugalom, csend, változatlanság van. Ez a lélek igazi otthona. Innen jöttünk és ide térünk vissza.
Minden energia, és az energia rezgésekből, frekvenciából áll. Az elektromos áram, benzin, szén, vagy éppen az élelem is energia, csak különböző formában. Amikor a lámpa világít, vagy főzünk, megértjük, hogy áramot használunk. A saját szervezetünknek szüksége van élelemre, vízre, oxigénre, stb., hogy életbe maradjon és működőképes legyen. Tehát, az energia lehet nyugvó, nem megnyilvánult, mint pl. az áram a vezetékben vagy a benzin az álló gépkocsiban. De lehet aktív, mozgó, munkát végző, átalakulást előidéző, mint a benzin a motorban. Ismerjük az energia megmaradás törvényét, az energia nem vész el, csak átalakul. Ez azt jelenti, hogy a világegyetembe mindig ugyanannyi energia van jelen. Az energia csupán átalakul az egyik formából a másikba. Pl. a benzin hőt és mozgást idéz elő a gépkocsiban. Az áram hideget idéz elő a hűtőszekrényben és meleget a tűzhelyen.
Tehát a világegyetembe mindig ugyanannyi energia van és ugyanígy a lelkek száma sem változik. A testben lévő lelkek száma változó, de a világegyetemben mindig ugyanannyi lélek van jelen. A lélek is energia. Lehetetlen új lelkeket teremteni vagy a meglévőket megsemmisíteni. Az anyagi világ érezhető, tapintható, megvizsgálható. Állandóan változik. A változás mozgással jár. A mozgás időt és energiát vesz igénybe. A nirvána, a lélekvilág az anyagi világ “ellentéte”. Ott nincs anyag, nincs mozgás, nincs hő-leadás, hideg vagy meleg, ott nincs idő. Az idő egy illúzió, de tökéletes. Az idő, ahogy mi átéljük, csak akkor kezd létezni számunkra, amikor a lélek belép az anyaméhbe, a magzatba. Az idő átélése függ a testtől, az anyagtól.
A testünknek vannak érzékszervei, de mégis a világegyetemnek csupán keskeny sávját vagyunk képesek felfogni. Hogy mit hiszünk igaznak, függ attól, hogy mit látunk, hallunk, érzékelünk és milyen gondolatokat teremtünk azzal kapcsolatban. Minden lélekben van egy belső világ, ami a saját gondolatainak a tükörképe, alkotása.
Az indiai mitológiában említik “Maját”, ami szó szerint “illúziót” jelent. Mindannyian illúzióban, a testünk, és az érzékszerveink korlátoltságából fakadó illúzióba élünk! Jin és jang. Test és lélek. A test az anyagi világba köt bennünket, és elfelejtjük, hogy valójában lelkek vagyunk. A testtel azonosítjuk önmagunkat. Az ember egy miniatűr világegyetem: a test és a lélek együttműködése. A lélek, a gondolat, a mentális energia hat a testre, az anyagra.
A lélek és az agy két különböző dolog. Egy halottnak is van agya, de nincsenek gondolatai, nem mutat életjelet. Az agy a lélek egy nagyon kifinomult “műszere”. Amíg a lélek a testben van, addig képes teremteni, alkotni, tanulni, tapasztalni. Amikor a lélek elhagyja a testet, számára megszűnik a fizikai világ átélése.

Sokféle meditáció van. A rádzsa jóga meditációban aktívan arra használjuk a gondolatainkat, hogy megértsük létünk mélyebb dimenzióit.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése