2013. május 20., hétfő

A helyes gondolkodás művészete


A gyerekeket megtanítjuk beszélni, sétálni, írni, olvasni és viselkedni; de senki nem tanítja meg nekik azt, hogyan gondolkodjanak. Egyetlen oktatási intézményben sem tanítanak meg egyetlen egy személyt sem arra,  hogyan gondolkodjon megfelelő módon. Ennek eredményeként a társadalomnak nagy árat kell fizetnie azért, hogy az életnek ezt az alapvető aspektusát figyelmen kívül hagyjuk. A helytelen gondolkodás az oka annak, hogy a mai világban az embereknek olyan sok problémájuk van.
Az emberi tudat folyamatosan ilyen, vagy olyan gondolatokat generál. Általában minden percben 25-30 gondolat generálódik. Ezeket 4 kategóriába sorolhatjuk. Emelkedett gondolatok (pl.: az emberiség önzetlen szolgálata); pozitív gondolatok, amikor másokban a jót nézzük, és magunkat fejlesztjük; haszontalan gondolatok, amikkel nem lenne szükséges foglalkoznunk (pl.: pletyka); negatív gondolatok, amik a legalacsonyabb minőséget képviselik, pl.: féltékenység, kritika, harag, utálat, bosszúállás, stb. Mindegyikünknek megvan a választási lehetősége, hogy milyen típusú gondolatokat generáljunk.
Általában a gondolataink 70%-a haszontalan, 20%-a negatív, 8%-a pozitív és 2%-a emelkedett. Manapság az emberek a napi újságok olvasásával, és a Tv híreinek a megnézésével kezdik a napot, amik főleg botrányokról, balesetekről, katasztrófákról szólnak.
A tudatunk olyan, mint a termékeny föld. Amit elvetünk, azt aratjuk le. Amikor a félelem, a szorongás, a kritika, stb. magjait ültetjük el a tudatunkban, akkor ezek öntudatlanul is haragot, depressziót, önbizalom hiányt, félelmet és alacsony önbecsülést eredményeznek. A gondolatok, amiket mások felé küldünk, sokszorosan visszajönnek hozzánk. A vonzás törvénye szerint a tudatunk olyan gondolatok felé vonzódik, amiket magunkban generáltunk.
Próbáljuk meg megérteni a gondolatok hatását az életünk minőségére. A gondolatok érzéseket teremtenek, amik a cselekedeteinket irányítják. Egy gyakran megismételt cselekedet szokássá válik; aztán egy idő után a szokás egy hozzáállás formáját ölti. A hozzáállás megszabja az egyén személyiségét, ami viszont a sorsunkért felelős. Tehát, ha szeretnénk a sorsunkon változtatni, akkor jobb, ha a gondolatainkon kezdjük el a változtatást.
A tudat repülőgépe bárhova elrepít a gondolat sebességével. De egy ellenőrzött repüléshez, hogy elérjük a kívánt célt, tiszta tudatra és világos intellektusra van szükség, aminek a duplán finomított üzemanyaga a pozitív és jótékony gondolatok.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése