2014. április 18., péntek

A gondolkodás, mint művészet

Egy művészeti alkotást, eredettől függetlenül, általában a művész tölti meg élettel, formálja, és tökéletesíti. Ugyanez vonatkozik a gondolkodás művészetére is. Mindannyian áldottak vagyunk a gondolkodás képességével. Ugyanakkor folyamatos gyakorlás és önfegyelem szükséges a gondolkodás művészetének tökéletesítéséhez, ahhoz hogy megtapasztalhassuk a jót és megoszthassuk másokkal.
Szellemi lényként tréningezem és fegyelmezem a tudatomat. Ugyanúgy, ahogy a művészet is egy bizonyos kulturális háttér mellett virágzik, hasonló módon, a megfelelő társaság, az atmoszféra, a tanulás, mind szükségesek ahhoz, hogy fejlesszük a gondolkodás művészetét. A kezdeti időszakban a gyakorlás és a hasonló utat járókkal folytatott eszmecsere sokat segít abban, hogy felhalmozzuk, stabilizáljuk a szükséges erőt. Később valószínűleg már képesek leszünk arra, hogy ezt önállóan, minden külső segítség nélkül is megtegyük ezen az izgalmas utazáson, mert addigra kifejlesztettük önmagunkban azt a belső erőt, ami lehetővé teszi számunkra, hogy megvédjük önmagunkat minden ellenállással szemben.
Ugyanakkor, ha nem vállaljuk fel a felelősséget, vagy nem vagyunk tudatában annak, hogy ezt a művészetet fejlesztenünk kell, többnyire a békétlenség és a boldogtalanság érzése uralkodik el rajtunk. Mikor ébredtél fel utoljára azzal a gondolattal, hogy az élet csodálatos? Ha végig sétálnék bármelyik nagyváros utcáin, a hét bármely napján, valószínűleg egy kezemen meg tudnám számolni az életörömtől sugárzó arcokat.

Véleményem szerint az emberi szellem természetes állapota az öröm, az igazság és a szépség, de valahogy ettől az állapottól nagyon messzire kerültünk. Ez a helyzet azt jelzi, hogy a gondolkodás művészetét elfelejtettük, és valahogy az élet művészetének is nyoma veszett. Egy másik egyszerű gyakorlati kísérlet itt is segíthet. Üljünk csendben és idézzük fel egy gyönyörű naplemente, a tavaszi virágzás, vagy bármilyen más pozitív élmény emlékét! Ezt a képet őrizzük meg a tudatunkban és megtapasztaljuk, hogy a felmerülő érzések nem mesterségesek. Igazak. A tudatban megteremtett képek valós érzéseket és érzelmeket hoztak a felszínre. Ezért nem kellett nagyon keményen megdolgozni. Ebből is látszik, hogy a gondolatok milyen erőteljesek, és hogyan működik az érzéseinkkel és érzelmeinkkel kapcsolatos vizualizáció. Amikor eldöntöm, hogy milyen jellegű gondolatok uralják a tudatomat, akkor elkezdem megteremteni azokat az érzéseket.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése