2013. július 13., szombat

A karma törvénye - 2

A legtöbb ember a karmát a szenvedéssel azonosítja. A karma cselekedetet jelent. Ez a világ a tettek mezeje. A cselekedetek a mag, amit szétszórunk. Minden mag rendelkezik a saját lehetőségével, a saját idejével, és a saját gyümölcsével, amit megterem. A karma törvénye láthatatlan módon rendezi a tettek számláját.
Mindig cselekszünk. Vannak szubtilis és látható cselekedetek. A szubtilis cselekedetek a gondolat szintjén történnek; a gondolatok befolyásolják az érzéseinket, viselkedésünket és magatartásunkat. Lehet, hogy csendben vagyunk, de kritizálunk másokat vagy haragot érzünk valami iránt. Ezek is cselekedetek. Tehát vannak cselekedetek a szubtilis síkon, amik hatással vannak a testünkre és a tudatunkra.
Ugyanúgy, ahogy ismerjük a természet törvényeit, fontos, hogy ismerjük a cselekedet törvényét is. Ha ismerem és követem a karma törvényeit, akkor szabad vagyok. Ha megsértem ezeket a törvényeket, szenvedek. A karma nem jelent kötést. Valami csak akkor válik kötéssé, ha nincs helyes megértés és nem követjük a karma törvényeit. Ha követem a karma szellemi törvényét, akkor szabad vagyok.
Néha azt érezzük, hogy a jó cselekedeteink semmilyen gyümölcsöt nem hoznak. A jó karma olyan, mint egy fa, ami nem hoz azonnali gyümölcsöt, mert a gyökerei mélyebbre hatolnak, és hosszú távon hoz több és érett gyümölcsöt. Az emberek úgy gondolják, hogy a mai világban a jó emberek szenvednek, és a rossz emberek azok, akik élvezik az életet. Úgy látszik, mintha az Isten-félő emberek, akik tartanak attól, hogy rossz cselekedeteket hajtsanak végre, állandóan szenvednének és a rossz embereknek, akik hamis dolgokat tesznek, semmilyen problémáik nincsenek.
Ezt a helyzetet látva sokan elkezdik vádolni Istent az igazságtalanságért. De Isten nem avatkozik bele a karma törvényeibe. Ő átadja a bölcsességet és az erőt, hogy a különböző szituációkkal szembe tudjunk nézni. Minden cselekedetben fontos a tudás. A mag csak akkor tud jól nőni, ha a föld megvan munkálva. Vajon előkészítjük a földet, hogy abban jó magvakat ültessünk, vagy a vetést a köves földbe szórjuk, és várjuk a jó gyümölcsöt? Türelemre, bölcsességre és állandó figyelemre van szükség ahhoz, hogy jó gyümölcsöket kapjunk.
A megértéssel és a tisztaság, a béke és pozitivitás erejével végzett cselekedetek a jó karma. A tudás azt jelenti, hogy megértéssel cselekszem és látom a tettek következményeit. Amikor ezzel a tisztasággal, és a tudat békés állapotában hajtom végre a cselekedeteket, akkor a tetteim ellenőrzés alatt vannak. Az ilyen cselekedetek emelkedettek, ösztönzők és élvezetesek. Amikor nem vagyok az eredeti, békés és tiszta minőségeim tudatában, akkor az önző vágyak, a féltékenység, a ragaszkodás és más alacsonyabb rendű érzések motiválják a cselekedeteimet. Az ilyen cselekedetekkel fokozatosan megkötjük önmagunkat.
Amikor megértés van és követem a természet törvényeit és a szellemi törvényeket mialatt cselekszem, élvezem a tetteim gyümölcsét, de nem válok befolyásolttá és függővé attól, amit elérek.
De hogyan tudunk függetlenek maradni mások cselekedeteitől? A természet és a karma törvényei ismeretén túl szükségünk van a világ-dráma megértésére is. Minden lélek egy színész, és a saját szerepét játssza. Ez egy színház, egy játék, ahol a saját kapacitásomat azért használom, hogy kifejezzem a belső lehetőségeimet. Ha mindent úgy nézek, mint egy játékot, akkor nem szenvedek. Ha azt mondom, „Óh, ilyen az én karmám!”, eldobom a fegyvereimet - a képességeimet, az erényeimet és erőimet - és hagyom, hogy mások és a szituációk befolyásoljanak engem. 

x

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése