2015. március 20., péntek

Ok okozat 3

Azt követően, hogy ismerem, vagy legalábbis kezdem megismerni először is önmagamat és másodsorban Istent, a szellemiség harmadik lépése az ok és okozat szellemi törvényének a megértése. Ez nagymértékben összekapcsolódik az énről való tudással és a felelősség kérdésével. Nagyon egyszerűen fogalmazva, én vagyok a felelős azért, ami a belső világomban történik, és én vagyok a felelős azért is, ami a külvilágban történik. Megértettem, hogy ez csak így lehet. Nem Isten vagy valaki más az, aki felelős. Valójában e felelősség elfogadása az életemben, minden egyes pillanatban egy nagy kihívás. Amikor minden jól halad, akkor jól érzem magam és a világ is szép, de amikor az elégedettségem a külvilágtól függ, ami állandóan változik, és ami felett igen kevés az ellenőrzésem, könnyedén boldogtalanná válhatok, és azt mondom, hogy „ez azért van, mert..., vagy, miatta vagyok boldogtalan.” A szellemiség megtanít arra, hogy helytelen ezt mondani vagy gondolni. Én vagyok a felelős a saját érzéseimért, az érzelmeimért és a saját személyiségemért is. Én vagyok a felelős a szituációért, amiben találom önmagamat. A teljes felelősség felvállalása nem egy teher, de valójában a felszabadulás érzése. Többé nem függök a külső dolgoktól, azok által nem vagyok kontrollált. Helyette tudom, ki vagyok én, és boldog vagyok. Tudom, milyen irányba megy a jövőm, mert én vagyok az, aki megteremtem a saját jövőmet. A jövőm bennem van. Felelősséggel rendelkezem, és vannak jogaim is. Szeretünk a jogainkon gondolkozni, de a jogok és a felelősség ugyanannak az érmének a két oldala. A szellemiség megtanít arra, hogy lássam a saját felelősségemet és azt, hogy a gondolataim, a szavaim és a tetteim milyen hatást gyakorolnak, és hová vezetnek.

Az ok-okozat, a tett és reakció törvénye, vagy a karma törvénye a szellemiség egyik alkotóeleme. Ez adja meg a helyes választás alapját.

1 megjegyzés:

  1. Igen ez egy nagyon fontos téma. Sorsunk nem a véletlen v. Isten műve, mint ahogy azt sokan hiszik, hanem mi vagyunk saját életünk, sorsunk kovácsa. Fontos önmagunkat és embertársainkat emlékeztetni erre!

    VálaszTörlés