2015. január 19., hétfő

Ok okozat

Van egy univerzális törvény, aminek a lényege egy mondatban összefoglalható: „Ki, mint vet, úgy arat.” Szinte minden szent könyvben írnak erről. Gyakran a hatás-ellenhatás törvényeként, vagy a karma törvényeként hivatkoznak rá. Newton felfedezte, hogy minden cselekedetnek van egy egyenlő mértékű, de ellentétes reakciója, amit Albert Einstein alátámasztott.
Fontos, hogy emlékeztessük magunkat arra, hogy ez az alapszabály életünk minden területére kihat. A „karma” szó eredetileg cselekedetet jelent. Minden pillanatban lehetőségünk van a választásra: hogy a jót válasszuk a rossz helyett, hogy kedvesek, vagy durvák legyünk, hogy lassan, vagy gyorsan haladjunk, hogy a dolgokat egyszerűvé, vagy bonyolulttá tegyük. Ez ennyire egyszerű. Tegyünk jót, és akkor valami jót fogunk visszakapni. Adjunk szeretetet, és akkor megkapjuk mások szeretetének a viszonzását. 
Ha olyan vagyok, aki másokat kritizál, akkor én is kritikát fogok kapni. Ha lopok, akkor meg fognak lopni. Ha hazudok és csalok, akkor hazudni fognak nekem, és a csalás áldozata leszek, bár nem szükségszerűen ugyanazon a területen, ahol ezeket elkövettem.
Amikor kudarcok vagy veszteség ér, ezeket nem fogadjuk el olyan könnyen. Ráadásul még olyan kérdéseket is felteszünk: „Miért én?”, vagy „Hogyan lehetséges ez?”. Amikor nyerünk a lottót, akkor miért nem tesszük fel azt a kérdést, „Miért én?”.
Amikor nem kapok szeretetet és tiszteletet, akkor csodálkozom, hogy ez miért van így, és másokra mutogatok. Egy percig sem gondolom úgy, hogy ennek én vagyok az oka. Vajon mielőtt a „rossz szerencsémmel” kapcsolatos kérdéseket felteszem, előtte ellenőrzöm a cselekedeteim minőségét és a szándékom tisztaságát?  
Csak azt kaphatom vissza, amit adtam. Ha paradicsom magokat ültettem, akkor nem várhatok tököt! Ha most szerető, meleg barátságot szeretnék élvezni, akkor előzőleg meg kell művelnem a kapcsolatok talaját. Ha sovány és karcsú vagyok, akkor ez valószínű azért van, mert naponta elvégzem a megfelelő gyakorlatokat és vigyázok arra, hogy mennyi kalóriát kapjon a testem. Ha sikeres vagyok a karrieremben, akkor biztos, hogy valamikor ezért sokat tettem. A mai életem a múltbeli cselekedeteim következménye.
Az univerzális törvények állandóan működnek. Még akkor is, ha ezt senki nem látja. Mint ahogy sokszor hosszú idő telik el egy mag elvetésétől a gyümölcs megéréséig, ugyanígy hosszú idő telhet el a cselekedetek és azok visszahatása között is. Egyszer mindenkit utolér a cselekedeteinek a gyümölcse.
A karma arra tanít, hogy van választási lehetőségünk, és a választással együtt jár a felelősség is. A fájdalmam, vagy az örömöm mindig a tetteim következménye. A karma arra is megtanít, hogyan fordíthatom a rosszat jóvá. Az elvetésre kerülő magok mindig az én kezemben vannak! 
Itt az idő, hogy a gondolataim talaját megműveljem, és kigyomláljam a nem kívánt érzéseket és vágyakat. Én vagyok a gondolataim mestere, így olyan gyümölcsöt ültethetek, amilyet szeretnék. Ugyanakkor türelmesnek is kell lennem!

A karma az „adás-vétel”, és nem a „vétel-adás” törvénye. Csak akkor vehetek, ha először adtam, legyen az az utolsó magom, az utolsó fillérem, vagy egy szeretett tárgyam. Ha megszegtem a törvényt, akkor annak a következményét sokszorosan vissza kell fizetnem, hogy az egyensúly visszaálljon.  

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése